Co se děje
Článek

Za oponou kulinářské olympiády: Jak český juniorský tým vařil cestu k úspěchu

A máme tady další podrobnosti ze zákulisí kulinářské olympiády (IKA/Culinary Olympics), kde naši čeští junioři zářili. O jejich cestě za dvěmi stříbrnými medailemi jsme už psaly. Tentokrát jsme se zaměřily na zážitky a postřehy Ondřeje Kubů, jednoho z členů českého juniorského týmu, a na to, co všechno se za brilantními výsledky skrývá.

Ondra nám prozradil, že úspěch v tak prestižní soutěži jako je kuchařská olympiáda není jen o dokonalých chodech. Velkou roli hraje týmový duch, spolupráce a vzájemná komunikace. Porotci nejenže hodnotí kvalitu jídel, ale také sledují, jak tým spolupracuje, jak si členové pomáhají a jak řeší případné problémy. "Je to trochu show – každý máme svou roli, ale musíme zároveň reagovat na situace, které přijdou a zvládnout je," popsal Ondra.

Každá olympiáda má své specifické téma a letošní bylo zaměřeno na team flow a team spirit. (Na minulé olympiádě to třeba bylo “zero waste”.) To je něco, co si nelze jen tak přečíst v knížkách nebo naučit ze dne na den. “Ten tým musí mít energii a musí se na to dobře koukat, aby to mělo náboj, aby byla třeba i legrace. Chemie v týmu je důležitá. Všichni jednotlivci v týmu jsou dobří kuchaři, ale musí fungovat jako jeden. Celý tým je tak silný jako jeho nejslabší článek,” dodává Ondřej.

Ondra také zmínil, že příprava na takovou událost je nesmírně náročná a zabere měsíce tvrdé práce: “Trávili jsme spolu hodně času, to vše nám pomohlo ještě více se sžít.” Vše, co nám Ondra řekl, nám ukazuje, že kulinářská olympiáda není jen soutěží v přípravě pokrmů, ale také přehlídkou týmové práce, komunikace a vzájemné podpory. Je to oslava umění vaření, které spojuje lidi napříč kulturami a zeměmi. A právě toto spojení a společná práce na dosažení cílů dělají z kulinářské olympiády něco jedinečného a inspirativního.

Za Rejdilky ještě gratulujeme českému juniorskému týmu k jejich úžasným výsledkům a těšíme se na další jejich úspěchy. 

Chcete doplnit či opravit článek? Napište nám.
Čtěte také