Co se děje
Článek

Letos to uděláme jinak: Firemní večírky pod lupou

Je čas firemních večírků, tak si o nich přečtěte zajímavý článek

Možná si říkáte, že právě letos si zaměstnanci vaší firmy zaslouží opravdu dobrý večírek. Jak poznat, který firemní večírek bude úspěšný? A kde brát pořád nápady na jeho zajištění? Jednou z možností je nechat lidi hlasovat, ale někdy je jednodušší je jen nadchnout něčím netradičním nebo vyjádřit díky za celoroční práci v poklidném duchu.

Rychle nebo kvalitně?

Dlouhodobá příprava se může vyplatit zejména ve větších firmách, v menších lze podnikové akce domlouvat rychleji.

Sháníte prostor na poslední chvíli? Zadejte si poptávku na váš večírek na www.prazskejrej.cz

Ideální je situace, kdy firemní večírek ladí s celkovým duchem firmy a podporuje tím způsob, jakým spolu lidé ve firmě komunikují. Předejde se tím situacím, kdy se zaměstnanec v podroušeném stavu přiblíží ke generálnímu řediteli, aby mu radil a druhý den ráno měl strach jít i chodbou ke kopírce. Zvedněte ruce, kdo si podobnou pikošku už zažil. :)

Kde bude party?

Cena pronájmu pro firemní večírek nemá oslňovat zbytek firmy. Vždy je lepší zvolit místo, kde jsou otevření drobným úpravám a snaží se vyjít vstříc. Toto platí pro klasické eventy pořádáné v kulturních centrech, restauracích, kongresových sálech hotelů nebo divadlech. Některé kolektivy dají přednost jinému typu aktivit – turnaji v lukostřelbě, fyzické pomoci v domově důchodců nebo paintballu. Oblíbené jsou také týmové soutěže alá MasterChef. Dva týmy zaměstnanců vytvoří menu a vyhrává ten, který má podle ostatních chutnější pokrmy. V určitých kolektivech jsou populární rodinné oslavy, kdy zaměstnance mohou doprovodit i děti. Jógová lekce s přednáškou makrobiotiky? Běh nočním městem? Možností je spoustu.

Musí to být o vánocích?

Nemusí!

V předvánočním období je večírek logickou volbou, ale nemusí být tou nejlepší. Stejně tak lze uspořádat večírek k novému roku, tříkrálový, masopustní, atd. Fantazie může pracovat na plné obrátky. Vánoce jsou kritické zejména pro finanční a obchodní oddělení (kvartální sledování výsledků, roční plány a účtování). K tomu si připočtěte beznadějně obsazené kadeřnice nebo malý výběr v půjčovnách společenských oděvů/kostýmů. Co letos utužit kolektiv až v lednu, třeba si to kolegové užijí více, než jako každý rok v prosinci.

A čím je pobavíme letos?

Moderátor, pěvecká, taneční nebo sportovní hvězda – to je klasika a může to být dobrá volba, pokud atmosféra nesklouzne z elegantní nenucenosti k chladné povýšenecké nudě. Zaměstnance může stejně dobře pobavit kreslíř karikatur, který prochází davem a bleskově připraví skeč nebo recitátor, který takřka z ničeho připraví rým s požadovanými slovy. Alternativou je angažovat baskera, raperku nebo akrobatické týmy (vyžaduje prostor). Oblíbené jsou fotokoutky, které si lidé obsluhují sami přes QR kód nebo tematické focení objednaným fotografem (např. bubliny s nápisy). Malinko pasé jsou klauni, kouzelníci, karaoke nebo bublináři.

Spojeni jídlem

Nenucená konverzace nad kvalitním občerstvením může dát pracovnímu kolektivu nový impuls pro další spolupráci. Dobrým jídlem nikdy nic nepokazíte. Je to důležitá položka rozpočtu. Jídlo má být čerstvé, ideálně připravené z lokálních surovin a servírované s láskou (nikdo nechce slavit s nerudným číšníkem). Vyplatí se mít rámcovou představu, kterou s tím, kdo občerstvení zajišťuje, proberete. Netrvejte na avokádu, protože to je módní. Nebojte se české kuchyně v novém provedení, ale ani netrvejte na překvapování za každou cenu. Alkoholem na večírcích šetřte.

Zaměstnancům právě zmizel úsměv ze rtů.

Sklenka vína, malý koktej, punč a tradiční pivo jsou běžný standard. Tvrdý alkohol vynechte. K zábavě využijte jiné prostředky. A když bude nejhůř, vyhlašte bufet formou sdílení jídla (zaměstnanci uvaří doma a donesou jeden pokrm, který nabídnou ostatním).

Dress code pro zapomětlivé

Uveďte na pozvánku typ oblečení, ve kterém je doporučeno se dostavit. Doporučení pro vhodný styl oblečení se také může řídit místem nebo ročním obdobím (setkáte se s výrazy country club casual, garden attire nebo beach formal). Styl casual (kalhoty s tričkem pro muže, sukně s halenkou pro dámy) nebo smart casual (sáčko, dobré boty a pásek pánové, dámy - delší sukně s ozdobnou halenkou) se nehodí pro všechny typy firemních aktivit.  Na večírky je vhodný styl lounge nebo festive (rozjařený business formal styl), případně semiformal (oblek pro pány, koktejlové šaty pro dámy). Vrcholem je pak black tie nebo white tie (smoking nebo frak pro pány, večerní toaleta a boty s uzavřenou špičkou pro dámy).

Všem účastníkům firemního večírku se vyplatí řipomenout, že není vhodné:

· Opít se a udílet moudra.

· Snažit se být přehnaně sexy a svádět kohokoliv od poslíčka až po jednatele.

· Nabírat si na talířky tolik jídla, až to lítá.

·  Mluvit s plnou pusou a nutit k plouživému tanci jako anakonda.

·  Nosit si plastové krabičky z domova a plnit je servírovaným jídlem s výrazem vojáka od Stalingradu.

·  Vodit děti na akce, kde se to nehodí.

·  Nechtějte být vtipní na účet druhých, na popularitě vám to nepřidá.

Respektování jedinečnosti daného kolektivu je to, co vede ke kvalitní organizaci akce, stejně jako spolehnutí se na intuici při výběru dodavatelů firemních dárků, občerstvení, zábavy nebo tiskovin.

Večírky

Chcete doplnit či opravit článek? Napište nám.
Čtěte také